pondělí 18. listopadu 2013

Vánoce v říjnu - nová doba?

    Každé malé dítě ví, že Vánoce jsou čtyřiadvacátého prosince. Ví to ale i obchodníci? Při procházce městem občas zahlédnu vánoční ozdoby už koncem října. Nenápadně se plíží kolem, většinou je skoro přehlédneme, a najednou bum a je jich všude plno. Sotva opadalo listí na stromech, nepůsobí v tuhle dobu ta světýlka trochu nepatřičně? Člověk si teprve obléká trochu teplejší svetr a už aby to byl ten se sněhulákem. Ten od babičky. Ten co kouše.
    Jistě, prodejci jsou natěšení, nemůžeme jim to zazlívat. Takhle si užívají snad už jen Valentýna. Nemůžu si ale já, běžný zákazník, alespoň trochu oddychnout? Pár týdnů zpátky byly všude pastelky, penály a jiná výzbroj a výstroj pro prvňáčky. Teď se na nás ze všech stran hrnou stromečky, baňky a ty elektronické svíčky, co působí reálně možná jen z velké dálky.
    Na druhou stranu je to možná více či méně nápadné upozornění, že Vánoce se přece jen už blíží. Nevím, jak u ostatních, ale u mě plní kalendář spíše dekorativní funkci. Takhle se aspoň dozvím, že doba vyčerpávajících předvánočních úklidů a pečení cukroví "aby to doma zavonělo" už zase jednou klepe na dveře.

Žádné komentáře:

Okomentovat